Posted on

Sembelit: Tips pemakanan untuk menjadikan anda lebih teruk

Sharing is caring!

Sembelit?

Apakah itu sembelit?

Sembelit boleh didefinisikan sebagai:

Sembelit ialah apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik.[1]

 

 

Apakah tanda-tanda & gejala yang anda mengalami sembelit?

  • Tidak membuang air besar beberapa hari, atau membuang najis yang keras dan kering.
  • Perut kembung, kejang atau sakit.
  • Kurang selera makan.
  • Gigi mengetap, kaki tersilang, punggung dikepit bersama, muka menjadi kemerahan apabila kanak-kanak cuba untuk menahan pembuangan najis untuk elakkan ketidakselesaan.
  • Sedikit cecair atau calitan najis lembut pada seluar dalam kanak-kanak. [1]

 

Jadi, di sini kami ingin kongsikan tips-tips untuk mengelakkan anda lebih sengsara ketika sembelit, dengan megelakkan makanan-makanan di bawah ini:

 

  1. Produk Tenusu

  • Jika anda selalu dirundung masalah sembelit, elok anda lihat kembali gaya pemakanan anda
  • Muhasabah diet anda
  • Mungkin anda terlalu banyak mengambil keju (cheese) & susu
  • Yalah, orang Malaysia kan gila Cheese
  • Pisang goreng cheese, burger bakar cheese, cheesekut, kek cheese leleh malah nasi lemak pun dah jadi mangsa pengkejuan, Nasi Lemak Cheese
  • Tapi jangan khuatir, anda tidak perlu berpatah arang langsung dengan cheese & susu
  • Hanya perlu kurangkan pengambilan Nasi Lemak cheese daripada setiap hari kepada sekali sahaja dalam seminggu
  • Ataupun anda boleh pilih produk yang lebih sihat
  • Boleh juga cuba minum minuman berkultur & ambil yogurt, yang mengandungi bakteria hidup yang baik untuk sistem pencernaan kita
  • Mungkin ini boleh membantu mengurangkan sengsara anda sembelit

 

    2. Makanan segera

  • Kadang-kadang, tuntutan kerja yang semuanya nak cepat siap memaksa kita mengorbankan masa makan kita
  • Sebagai alternatif, ramai daripada kita yang lebih selesa memilih makanan segera, yelah siap boleh hantar sampai depan pintu pejabat kan
  • Malangnya, kebanyakan makanan segera ini tidaklah seimbang
  • Nampak berkhasiat tapi sebenarnya kaya dengan karbohidrat, garam, lemak & gula yang tinggi-tinggi belaka, setinggi menara Kuala Lumpur
  • Kebanyakan makanan segera kurang kandungan serat, serat amat penting untuk membantu sistem pencernaan kita bekerja dengan lebih effisien
  • Sebagai alternatif,cuba kurangkan pengambilan makanan segera, sesegera yang mungkin agar anda segera bebas daripada kesengseraan sembelit

 

  3. Makanan bergoreng

  • Tak salah kalau nak setia dengan makanan kegemaran anda, Ayam Goreng Pakcik Kentaki
  • Tapi sementara anda tengah terseksa zahir & batin dek sembelit ni, cubalah pertimbangkan untuk memilih hidangan yang lebih banyak serat, macam sayur-sayur hijau tuuu
  • Makanan bergoreng kaya dengan kandungan lemak & membuatkan proses pencernaan menjadi lebih sukar
  • Bilamana ia melalui usus anda, terlalu banyak air yang akan diserap keluar
  • ini yang menyebabkan tahi anda menjadi keras & sengsara dek sembelit

 

 4. Telur

 

  • Telur kaya dengan protein
  • Tapi miskin serat
  • Ingat, anda sembelit kerana mungkin anda kurang makan makanan berserat tinggi
  • Kalau anda tak boleh move-on dengan telur, cuba buat telur dadar, campur sekali sayur bayam segar & tomato atauupun kangkung hijau
  • Hasilnya, anda dapat protein + serat yang lazat
  • Yay!

 

 

 5. Kek

 

  • Kek memang sedap kan
  • Manis & lembut & gebu gebas
  • Malangya, hampir kesemua produk pastri & bakeri menggunakan refined sugar @ gula yang telah dihaluskan
  • Menjadikan mereka kurang serat & air, kaya lemak
  • Hadkan pengambilan kek semasa anda menderita sembelit
  • Tak boleh hidup tanpa manisan?
  • Cuba alternatif ini.
  • Gantikan cake craving anda dengan mengambil buah-buahan yang manis seperti tembikai susu, mangga, tembikai, nanas
  • Kesemua buah di atas memang manis, malah kaya dengan khasiat tambahan seperti serat yang sangat anda perlukan semasa proses penderitaan sembelit ini

 

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *