Posted on

Doktor lelaki ini kongsi 9 tips penting penjagaan anak lepas bersunat

Bersunat adalah salah satu kewajipan bagi umat islam. Antara hikmah bersunat ialah ia untuk menjaga kesucian kita daripada najis.

Salah seorang doktor telah memuat naik posting di Facebook beliau pada tahun 2016 tentang penjagaan sunat untuk anak-anak lelaki kita

Perkongsian beliau yang secara santai ternyata lebih menghiburkan walaupun penuh dengan nasihat-nasihat perubatan

Jadi mari kita tengok apa tips yang beliau kongsikan tu.

 

Sekarang ni musim sunat.

Saya dah jumpa ramai budak yg sudah bersunat, di bawa ke klinik utk di periksa luka sunatnya. Majoriti nya dtg setelah 5 – 10 hari lps sunat, dgn masalah ” luka tak sembuh ” / ” bengkak/ bentan” / ” byk kulit + darah kering atau keruping melekat.

Ramai parents yg risau terutamanya mak mak.

Ini nasihat saya pada mereka, yg mana boleh anda gunakan juga:

1- Lepas sunat, balutan gauze tu perlu di buka setelah 48jam. Paling lama pun 3 hari. Utk 48jam pertama, hujung lubang penis tu perlu di cuci bersih setiap kali lepas kencing.

2- Setelah balutan gauze dibuka, luka sunat perlu di cuci ( wound dressing). Boleh cuci dgn normal saline yg boleh di beli diklinik/farmasi. Cuci lah 3-4 kali sehari, cuci perlahan lahan, dan tekap perlahan lahan dgn clean gauze utk keringkan ia. Saya sendiri guna hair dryer kpd anak saya masa dia sunat dua tahun lepas. Caranya ialah lps dressing, set kan hair dryer ke suhu biasa, dan acukan angin tu ke kawasan penis. Dgn cara ini, kawasan tu akan lebih kering ( kurang risiko infection). Masa mandi, dah boleh kena air, cuma jgn di gosok kuat/ sental utk cuba tanggalkan keruping. Biarkan. Bila selalu di dressing + kena air masa mandi, ia akan luruh sendiri.

3- Masalah yg kerap terjadi iaitu dtg ke klinik lps sunat ” kulit keruping byk melekat” boleh di elakkan jika amalkan step no. 2 dengan istiqomah. Mmg ramai juga yg dtg dgn keruping byk gila bertempek kerana tak buat dressing langsung. Antara cara mudah nak luruhkan keruping yg byk ni, ialah rendamkan penis tu ke dlm bekas kecil ( mcm bekas paper cup corn in cup) berisi normal saline. Biarlah dlm 3-5 min, ulang la 3-4 kali sehari.

4- Bengkak di sekitar kawasan luka sunat yg masyarakat kita gelar bentan, actually normal process.Lepas surgery, bengkak sedikit tu normal. Yang abnormal ( infection) ialah kalau bengkak besar sgt + kulit tu warna merah + maybe ada cecair likat dah nak mcm nanah. Dan bengkak sebab infection menyebabkan rasa berdenyut sakit, maybe disertakan dgn demam, maybe kelenjar di groin boleh bengkak sekali.

5- Perlu saya nasihat tentang point no.4, kerana kepercayaan masyarakat kita, budak lepas sunat tak diberi byk air ( mcm org lepas bersalin). Saya jumpa byk kali kes mcm ni. Kesian budak tu kehausan.Dehyrated. Bagi minum secukupnya. Ingat, bentan tu normal process utk sembuh, dan air yg diminum tak pergi kat penis tu( menyebabkan bentan, kononnya). Tentang berpantang makan, jujurnya, tak payah la pantang. Makan la ikan, ayam, sayur, telur, buah buahan tu semua. Nutrisi yg mencukupi penting utk proses sembuh yg cepat. Kicap tak pergi ke penis, maka jika anak tu teringin nak mkn kicap, bagi lah. Kalau kulit mmg gelap, maka gelap la ia disitu, takde kena mengena dgn kicap. Kuning telur berkhasiat, dan ia juga tak pergi ke penis jadi nanah, maka bagi lah anak makan telur lepas sunat.

6- Tak semestinya kena pakai kain pelikat. Asalkan tau cara nak elak kepala penis tu bergesel dgn kain, maka nak pakai seluar pun boleh. Caranya, guna bekas corn in cup tu, dan buang dasarnya utk ventilation. Rasa ngilu bila kepala penis tu bergesel dgn kain mmg normal. Ye la selama ni dia duduk terlindung di dalam kulit. Beri masa at least 1-3 minggu lepas sunat utk anak tu jadi disensitized kepala penis nya. Kena beri galakan pada anak. Kat sini peranan ayah/ abang tu perlu, sebab kalau mak, dia mmg terlebih caring dan manjakan budak lepas sunat. Perlu juga byk gerakan setelah 3 hari bersunat. Jgn asyik baring je layan tablet.Bergerak la ke dapur, ke depan, jalan2 sikit. Jgn pulak berlari atau gigih main futsal tak sampai seminggu sunat, ni mmg saja cari penyakit.

7- Ubat tahan sakit selalunya mmg diberi lps sunat. Makan la bila perlu. Sesetengah doktor bagi antibiotik, maka pendapat saya, makan lah dan ikut aturan.

8- Jumpa doktor jika tak pasti dgn perkembangan lepas sunat. Antara simptom yg perlu di beri perhatian ialah demam / sakit masa kencing / darah byk keluar dari tempat jahitan / bengkak yg di suspect infection( rujuk no.4).

9- Secara umumnya, sunat cara berjahit lebih cepat sembuh berbanding sunat cara clamp. Sunat berjahit ambik masa yg lama sikit masa prosedur, namun tak perlu derita 2 kali. Kalau sunat clamp, masa nak bukak clamp tu ada masalah clamp melekat kuat, maka tu yg jadi derita kali kedua. Boleh tahan sakitnya tau nak tarik keluar clamp tu. Sebagai parents, kena tahu pro & con setiap teknik sunat. Bila dah faham, baru decide. Kelmarin saya dpt satu kes si bapa bwk anaknya yg dah 5 hari sunat utk diperiksa. Saya saja tanya ” anak sunat guna clamp ke cara biasa?”. Si ayah boleh jawab tak tahu. Dia hantar je anak ke acara sunat beramai ramai anjuran surau taman ­čśé­čśé

Harap perkongsian oleh Khairul Faizie ini dapat membantu mak-mak lebih tenang dalam menjaga anak bujang mereka lepas bersunat/berkhatan

Posted on

Tips Menyelamatkan Nyawa Jika Di Patuk Ular

Dipatuk ular berbisa suatu yang mengerikan kerana biasanya boleh membawa maut jika tidak dirawat segera.

Kemajuan sains perubatan & rawatan sempurna lebih bersedia berhadapan situasi cemas sebegini memadangkan negara ini juga antara habitat reptilia berkenaan daripada spesis berbisa

Salah satu perkara yang akan dilakukan oleh pegawai perubatan apabila menerima kes pesakit yang dipatuk ular berbisa adalah dengan menyuntik Antivenom kepada pesakit, setelah menilai keadaan pesakit terlebih dahulu

Walaupun begitu, orang awam perlu juga cakna & mengambil tahu akan panduan kecemasan yang perlu dilakukan jika terjadi kes patukan ular berbisa

Patukan ular berbisa amat berbahaya kerana jika terdapat kelewatan rawatan diberi kepada si mangsa, mangsa boleh mengalami kesesakan nafas yang serius & boleh meninggalkan dunia dalam tempoh setengah jam (30 minit)

Di Malaysia, rekod menunjukkan terdapat lebih daripada 140 jenis ular yang tinggal di daratan ataupun kawasan berair

Berita baiknya, daripada ratusan spesis tersebut, hanya 16 jenis ular darat & 21 jenis ular laut yang di kelaskan sebagai ular berbisa.

Secara umumnya, ular dapat dikategorikan kepada 3 jenis spesis besar

 

  • Spesis Elapid
    • ┬á Patukan daripada ular spesis ini mampu melemahkan otot mata & bengkak yang kecil
    • ┬á Dalam tempoh 48 jam, jika tidak diberikan rawatan kecemasan yang sepatutnya, mangsa boleh mengalami kegagalan pernafasan & boleh menyebabkan kematian kepada mangsa
    • Patukan ular ini terdapat antivenom
  • Spesis Viper
    • Patukan daripada spesis ular ini boleh menyebabkan mangsa mengalami lumpuh & pendarahan
    • Tubuh mangsa akan mengalami kesan renjatan akibat tindak balas kepada bisa ular ini & jika tidak diberikan rawatan yang sepatutnya dalam tempoh 72 jam, mangsa boleh mati
    • Patukan ular ini terdapat antivenom
  • Spesis ular air
    • Spesis yang paling bahaya bisa patukannya
    • Paling berbisa & boleh menyebabkan mangsa patukan mendapat kekejangan abdomen yang serius
    • Biasanya mangsa mengalami kesan kesakitan yang serius & boleh kehilangan nyawa dalam tempoh hanya 2 jam – 12 jam.

Bagaimanakah antivenom dihasilkan?

  1.   Bisa ular disuntik pada haiwan; biasanya samada kuda ataupun kambing
  2.   Tujuan bisa disuntik ke dalam badan haiwan tersebut adalah untuk membolehkan sistem pertahanan badan haiwan tersebut menghasilkan antibodi untuk melawan kesan bisa tersebut
  3.   Antibodi tersebut akan di ambil & seterusnya diproses untuk menghasilkan antivenom yang boleh melawan & meneutralkan bisa ular

 

Sekiranya mangsa dipatuk ular berbisa, segera kejarkan mangsa ke hospital yang berdekatan untuk mendapatkan rawatan suntikan antivenom kerana prosedur memberikan antivenom kepada mangsa patukan ular berbisa hanya boleh dilakukan di hospital

 

Jangan lakukan ini jika dipatuk ular berbisa:

  1.  Jangan ikat bahagian anggota badan yang dipatuk atau meletakkan ais pada tempat yang dipatuk
  2. Jangan mengurut atau membelah bahagian badan yang dipatuk ular berbisa
  3. Jangan menyedut keluar bisa ular daripada luka yang dipatuk dengan menggunakan mulut
  4. Jangan mengambil kafein atau alkohol kerana ia boleh menggalakkan penyebaran bisa
  5. Jangan cuba menangkap ular. Ingat jenis atau warna ular untuk memudahkan proses rawatan. Lebih mudah jika anda sempat mengambil gambar ular yang mematuk anda dengan menggunakan telfon pintar iPhone XS anda. Telefon pintar lain yang mempunyai kamer juga boleh digunakan seandainya anda tidak mampu untuk membeli iPhone XS

 

Apa yang perlu dibuat jika dipatuk ular berbisa:

  1.  Bertenang & jauhkan diri anda dari kedudukan ular tersebut berada
  2. Jika anda mampu, berdiri tegak. Dengan kedudukan sebegitu, diharapkan bisa ular akan turun di bawah paras jantung
  3. Bersihkan luka patukan tetapi jangan menggunakan air. Balut dengan kain bersih & kering
  4. Segera dapatkan rawatan di klinik, hospital ataupun pusat perubatan yang berhampiran

 

Rawatan Kecemasan jika dipatuk ular berbisa

  1.  Jangan alih atau gerakkan mangsa yang dipatuk ular berbisa- bisa bergerak di dalam tubuh dengan lebih pantas jika berlaku pergerakan badan
  2. Basuh bekas tempat luka patukan
  3. Balut seluruh bahagian tempat luka patukan ular berbisa itu
  4. Segera dapatkan rawatan doktor
  5. Jangan update status dahulu di Facebook, Instagram, Twitter mahupun tiktok sebelum anda mendapat rawatan kecemasan daripada pakar perubatan kerana perbuatan ini tidak dapat menyelamatkan anda daripada bahaya bisa yang telah pun masuk ke dalam badan anda